Limba:
Centrul de Transfer Tehnologic CTT - Ecoind > Noutati > ECOLIB – primul depozit institutional pe tematici de mediu din Romania in regim Open Access

Depozitul institutional ECOLIB, lansat online în anul 2017, este primul depozit institutional pe tematici de mediu din Romania in regim Open Access ( http://dspace.incdecoind.ro/ ).

In acest moment, ECOLIB reprezinta o emblema a INCD – ECOIND, fiind indexat in principalele baze internationale de depozite si anume: ROAR (Registry of Open Acces Repository) si OpenDOAR (Directory of Open Access Repository).

Depozitul contine peste 1600 de documente cu acces liber sau restrictionat, reprezentand articole, capitole de carte, lucrari prezentate la conferinte, rezumate ale tezelor de doctorat, brevete, rezumate ale proiectelor, colectia de articole publicate la Simpozionul Internațional „Mediul și Industria” – SIMI, articole din Romanian Journal of Ecology & Environmental Chemistry – RJEEC.

In prezent, ECOLIB a fost actualizat la forma software DSpace CRIS, care are ca facilitate crearea unor pagini ale cercetatorilor, permitand conexiunea cu platformele bibliometrice ORCID, Scopus si PUBLONS (Web of Science), actualizarea publicatiilor indexate si a citarilor. Prin atribuirea unui cod unic, fiecare cercetator isi gaseste la pagina sa publicatiile la care este autor.

Mai mult, acest depozit in forma actuala, permite crearea unor pagini ale proiectelor, astfel incat se pot asocia rezultatele cercetarilor, precum si date legate de coordonare si finantare.

In perioada urmatoare se vor face demersurile pentru integrarea depozitului in structura OpenAIRE, o etapa pregatitoare pentru includerea in Open Science Cloud la categoria Open Science Tool and Open Repositories.